Informació sobre l'eclipsi solar (20/03/2015)

SE2015Mar20T


El proper divendres 20 de març de 2015 tindrem l’oportunitat de presenciar un fenomen astronòmic poc freqüent: un eclipsi de Sol. Pocs minuts després de les nou del matí, veurem com la Lluna es va situant davant del Sol fins a cobrir-lo de manera parcial, fins a un màxim d’un 70% a la nostra latitud.


És una oportunitat que no cal deixar passar perquè el darrer eclipsi destacable va ser el 4 de gener de 2011, i el proper eclipsi observable no serà fins el 12 d’agost de 2026. Així doncs cal aprofitar l’avinentesa i gaudir del fenomen, tenint en compte les recomanacions del Departament de Salut i respectant sempre unes mínimes condicions de seguretat, la primera i més important de les quals és no mirar mai directament el Sol. Oi que no ho acostumes a fer habitualment? Doncs encara menys durant la durada de l’eclipsi.

 

Dades

solarEclipse Tarragona 2015-03-20 solarEclipse Lleida 2015-03-20
solarEclipse Barcelona 2015-03-20

solarEclipse Girona 2015-03-20

Font: OAN

+info i recursos

 

   • Element de l’itinerari La Terra i el Sistema Solar, adreçat preferentment a 1r d’ESO però amb materials adaptables a altres etapes.

   • Element Eppur si muove, una activitat d'investigació al voltant de la rotació i la translació terrestres, adreçada preferentment a 1r d’ESO.

   • Creando eclipses en el aula, article de la revista Science in School.

 

 

   • Descripció detallada per fer un element segur d’observació del sol (Solar scope).

   • Activitats d'aula al voltant de l'eclipsi de la fundació "La main à la pâte" per a l'ensenyament de la ciència.

   • "Eclipses por un tubo", dirigida a estudiants de primària com un concurs organitzat per l'Agrupación Navarra de Astronomía - Nafarroako Astronomia Elkartea. Inclou instruccions per muntar un sistema de projecció amb materials d'ús quotidià.

   • Materials elaborats per Òptiques Creu Blanca i relacionats amb l'eclipsi solar del proper dia 20 de març.

 

Als centres

   • Descripció en línia del treball d’observació i estudi de l’eclipsi anular de Sol del 3 d’Octubre del 2005, realitzat per dues escoles: “El Roure Gros” de Santa Eulàlia de Riuprimer i “La Roureda” de Sant Esteve Sesrovires.

   • Escola Sant Ignasi, Manresa

Algunes activitats previstes

  1. L’agrupació astronòmica de Barcelona ASTER ha programat una observació de l´eclipsi al Passeig Maritim de la Barceloneta, oberta al públic i, especialment, als centres escolars propers a la zona [+info]

  1. Missió Eclipsi --grup català d'investigació sobre eclipsis-- tornarà a fer la cobertura de l'esdeveniment des de les illes Feroe .

  2. Golferichs centre cívic, de Barcelona, ha programat una activitat amb xerrada, observació i fotografia de l'esdeveniment, a l’espai F. Català-Roca, Arenes [+info]

  3. Seguiment de l'eclipsi des del web del Departament d'Astronomia i Meteorologia de la UB.

  4. L'institut Maria Rúbies del barri de La Bordeta, de Lleida, també en farà emissió en directe.