CESIRE

ARC

Correus periòdics

Subscriure'mJoomla : CESIRE - CREAMAT

Àmbits CESIRE

aulatec
cesire cdec
cesire cirel

 

Portals

mmaca
 
Edu 365
Image

 

RSS

feed-image RSS
Llull i les matemàtiques (II): la quadratura del cercle

En l’obra de Llull hi ha certes imatges dotades d’un fort caràcter simbòlic que apareixen de forma recurrent en diferents llibres. L’arbre o l’escala poden ser dos exemples. Però hi ha una tercera que té un aire més matemàtic: la figura plena, que conté un triangle, un quadrat i un cercle. Deixant de banda les interpretacions teològiques o filosòfiques donades al conjunt de la figura o a cadascuna d’elles per separat (la tripiclitat de l’univers, les tres religions, etc.), la figura apareix comentada geomètricament al Liber de geometria nova et compendiosa i a De quadratura e triangulatura de cercle , totes dues obres de l’any 1299. En elles afirmava que les tres figures tenien la mateixa àrea, el que implicava que, segons ell, havia aconseguit quadrar i "triangulitzar" el cercle. Tal és la importància d’aquesta figura que també la trobem gravada al seu sepulcre. L’estudi de la figura plena ens proporciona una interessant activitat d’aula.

AddThis Social Bookmark Button
 
Actes del C2EM

Ja estan publicades les actes del Congrés Català d'Educació Matemàtica (C2EM). Les podeu consultar per modalitat: conferències plenàries, comunicacions (simultànies, encadenades o individuals), tallers, taules i pòsters, o bé per autors. En conjunt una bona manera de conéixer què "es va coure" durant el desenvolupament del congrés els dies 11, 12 i 13 de juliol de 2016.

AddThis Social Bookmark Button
 
Les matemàtiques en la màgia i viceversa

Vídeo de la conferència de Sergio Belmonte (@magiaymates), professor de l'INS Alt Penedès, de Vilafranca del Penedès, i membre del MMACA. L'enregistrament es va fer el 19 de juliol de 2016 a l'Universitat d'Alacant i era una de les activitats del Pati de la Ciència 2016

AddThis Social Bookmark Button
 
Dia de Martin Gardner a Cornellà (MMACA)

El proper diumenge 30 d'octubre, de 10 h a 14 h, i al Parc de Can Mercader de Cornellà el MMACA (Museu de Matemàtiques de Catalunya) ens convoca a commemorar el dia de Martin Gardner tot experimentant matemàtiques a l'aire lliure. Una bona oportunitat per fer matemàtiqus en família.


AddThis Social Bookmark Button
 
Materials de la VI Jornades estatals La Cultura Matemàtica de les Persones.

El 23 i 24 d'octubre de 2015 es van realitzar a Barcelona les VI Jornades estatals La Cultura Matemàtica de les Persones. El sentit de conviure aprenent organitzades per l'ICE de la UAB i Blaquerna. En aquest 2016 s'ha publiat un llibre digital on es recullen els materials presentats a les jornades amb vídeos i presentacions de la conferència inaugural, de cadascuna de les ponències i de les presentacions d'experiències.

AddThis Social Bookmark Button
 
Llull i les matemàtiques (I): Un problema d’eleccions

És sempre el candidat més votat el més ben valorat? Si ens regim per “majories simples” farem sempre la millor elecció? Ramon Llull es va plantejar aquestes qüestions i va proposar un mètode d’elecció per preferències que juga amb la combinatòria. Pot ser el punt de partida d’una bona activitat d’aula.

AddThis Social Bookmark Button
 
365 enigmas y juegos de lógica
  • Autor: Miquel Capó
  • Editorial: Montena (ISBN 9788490436561)

Un llibre que ens proposa un engima o un joc per a cada dia de l'any. Un nou llibre de Miquel Capó, un autor que ens ha deixat molts reculls de recreació matemàtica. Hi haurà una versió ampliada a 500 jocs editada pel Círculo de lectores.

AddThis Social Bookmark Button
 
Reportatge del Congrés Català d'Educació Matemàtica (C2EM) 2016

Reportatge elaborat per UBtv sobre el Congrés Català d'Educació Matemàtica (C2EM) celebrat els dies 11, 12 i 13 de juliol de 2016 a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona.

 

 

AddThis Social Bookmark Button
 
Curs: "Matemàtiques més enllà de la pissarra"

Curs de l'Escola de Tardor-Hivern de Rosa Sensat. "Les matemàtiques escolars no viuen tan sols a la pissarra, en els llibres de text o en els quaderns d’exercicis. També viuen en tot el que ens envolta i es poden fer descobrir als infants i joves des de l’experiència. Les quatre sessions d’aquest tastet tindran un component molt pràctic i es proposaran presentar recursos de tipus experimental que puguin ser útils per a l’educació matemàtica en diversos nivells. Cadascuna de les sessions, que tindran certa independència entre elles, se centrarà en un bloc temàtic." Curs s'ha obert amb dos tipus d'inscripció: una de global i una altra per sessions ("Tastets")

  • Dies: 8/10/16 "Tastet de nombres"; 15/10/16 "Tastet de canvis, relacions i mesura"; 22/10/16 "Tastet d'espai i forma", 29/10/16 "Tastet d'estadística i atzar"
  • Lloc: Edifici de Rosa Sensat (Avda. Drassanes 3, Barcelona)
  • Més informació i inscripció

AddThis Social Bookmark Button
 
En busca del cero
  • Autor: Amir Aczel
  • Editorial: Biblioteca Buridan (ISBN 9788416288908)

La invenció dels nombres és possiblement una de les conquestes més importants de la ment humana; pràcticament tot a les nostres vides és digital, numèric, quantificat. Malgrat això, l'origen dels numerals que utilitzem i dels quals depenen les nostres vides ha estat durant segles envoltat en el misteri. "A la recerca del zero" rindaga en les fonts dels nostres números.

AddThis Social Bookmark Button
 
2a jornada ludicomatemàtica a l'Hospitalet

El dia 12 de novembre de 2016 es realitzarà a la Rambla Marina de l'Hospitalet de Llobregat, i de 10 a 14 h., la 2a jornada ludicomatemàtica que compta, entre d'altres, amb la col·laboració del MMACA i de Pessics de Ciència. Una bona oportunitat per fer matemàtiques en família.

AddThis Social Bookmark Button
 
XIX Jornada d'ABEAM

Dinovena Jornada Didàctica d'ABEAM (Associació de Barcelona per a l'Estudi i l'Aprenentatge de les Matemàtiques). En el programa hi trobarem ponències, tallers i propostes per a educació infantil, primària i secundària.

AddThis Social Bookmark Button
 
Oberta la inscripció al vídeoMAT 2017

Ja s'ha obert la inscripció al vídeoMAT 2017. Us podeu inscriure fins el 6 de març de 2017. El vídeoMAT és un projecte en el qual els i les alumnes creen vídeos on es responen preguntes que posen de manifest aplicacions de les matemàtiques o la seva presència en l’entorn.


AddThis Social Bookmark Button
 
Inscripció als tallers "Anem x + matemàtiques"

Per setè any consecutiu, durant el curs 2016-17 la FEEMCAT (Federació d’Entitats per l’Ensenyament de les Matemàtiques a Catalunya) ofereix els tallers d’Anem x + Matemàtiques adreçats a l’alumnat de 4t de l’ESO, amb una certa destresa i gust per les matemàtiques, i més en concret per la resolució de problemes, que es realitzaran en sessions de 3 hores els dissabtes al matí o bé una tarda a la setmana. La participació es totalment voluntària i no implica cap cost per a l’alumnat.

Els tallers s'organitzen en cadascun dels àmbits d’actuació de les associacions de Feemcat: ADEMGI, APaMMs i ABEAM, APMCM i Lleimat amb possibilitats de doblar algun taller, si hi ha demanda, com ja va succeir en cursos anteriors. Ja estan obertes les inscripccions d'algunes de les associacions.

AddThis Social Bookmark Button
 
Exposició: “La màquina de pensar. Llull i l’Ars combinatoria”

En el marc de l’Any Llull i fins a l’11 de desembre de 2016 podem visitar al CCCB l’exposició La màquina de pensar. Llull i l’"Ars combinatòria” on podem explorar l’impacte del filòsof Ramon Llull (1232-1316) en les arts, la literatura, la ciència i la tecnologia. No cal recordar l’interés de Llull en les matemàtiques i, per posar un exemple, la seva creença d’haver aconseguit la quadratura del cercle. Al voltant de l’exposició hi ha tot un seguit d’activitats (debats, tallers, espai familiar...) que poden ser del vostre interès i que podreu descobrir si continueu llegint.

AddThis Social Bookmark Button
 
Calendari matemàtic 2016-17 (Societat d'Educació Matemàtica Al-Khwarizmi)

Un any més la Societat d'Educació Matemàtica Al-Khwarizmi del País Valencià ens ofereix el seu calendari amb una proposta matemàtica per a cada dia de l'any i que podem descarregar, des del seu web, mes a mes o de forma completa en pdf.

AddThis Social Bookmark Button
 
El MMACA a Catalunya Ràdio

Entrevista a Guido Ramellini i Pura Fornals del MMACA al programa Estat de Gràcia de Catalunya Ràdio (12/9/2017)

AddThis Social Bookmark Button
 
<< Inici < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

Pàgina 1 de 13