CESIRE

ARC

Correus periòdics

Subscriure'mJoomla : CESIRE - CREAMAT

Àmbits CESIRE

aulatec
cesire cdec
cesire cirel

 

Portals

mmaca
 
Edu 365
Image

 

RSS

feed-image RSS
"Experiències matemàtiques" a Mataró

Des del 17 de gener al 9 de març es pot visitar a l'Ateneu de la Fundació Iluro l'exposició Experiències matemàtiques del MMACA. Les incsripcions per centres escolars es poden fer posant-se en contacte amb el CRP de Mataró. Hi haurà visites guiades per a públic general tots els dissabtes i diumenges. També es faran, a més de la conferència inaugural el dia 17 de gener, quatre conferències de caràcter divulgatiu cada dijous de febrer a les 19h.

AddThis Social Bookmark Button
 
Curs: Didàctica de les Matemàtiques des d'una perspectiva STEM

Oberta de nou la inscripció al curs de formació de 30 hores Didàctica de les Matemàtiques des d'una perspectiva STEM dintre del pla STEM.cat. Aquesta formació s'oferirà a tots els serveis territorials durant el curs 2017-18. En una primera s'ha ofert quatre cursos a diferents territoris (Barcelona ciutat, Barcelona comarques, Lleida i Girona) i en aquesta segona fase s'obre a la resta de Serveis Territorials. Us enllacem els formularis d'inscripció dels cursos oberts en l'actualitat. Els cursos començaran la setmana del 12 al 16 de febrer.

AddThis Social Bookmark Button
 
Dia internacional de la dona i la nena a la ciència 2018

La BGSMath i la Societat Catalana de Matemàtiques organitzen una jornada especial dins el marc de commemoració de l'“International Day of Women and Girls in Science” sota el títol Matemàtiques com tu. La jornada constarà de tallers i xerrades sobre diferents temes relacionant-los amb les seves matemàtiques: música, vols barats, filogenètica, història, xarxes socials... i es tancarà amb el monòleg Un teorema és per sempre per part d'Eduardo Saénz de Cabezón.

 • Data i horari: divendres 9 de febrer de 2018 (de 9.45 a 14.30)
 • Lloc: Sala Prat de la Riba, Institut d’Estudis Catalans, carrer del Carme 47, Barcelona
 • Més informació 
AddThis Social Bookmark Button
 
Exposició virtual: "Matemàtics catalans: Pere Puig Adam"

Organitzada pel CRAI de la UB tenim aquesta exposició virtual sobre la figura de Pere Puig Adam, un dels matemàtics més influents en la didàctica d'aquesta matèria tant al nostre país com internacionalment. Trobarem apunts sobre la seva biografia, el seu famós Decàleg de la didàctica matemàtica mitjana, i un llistat molt exhaustiu de la seva blibliografia i la relacionada amb el seu treball. Una oportunitat per descobrir-lo per aquells que no el coneixen prou i per revisitar-lo aquells que ja saben d'ell.

AddThis Social Bookmark Button
 
FotoMath 2017-2018

IV concurs de fotografia matemàtica

Aquest concurs va nèixer amb l'objectiu de fer palesa la presència de les matemàtiques en la vida quotidiana, així com d'animar a la recerca, la creativitat i la divulgació d'aquesta ciència. L'èxit de les edicions anteriors FotoMath 2009, FotoMath 2011, FotoMath 2013 i FotoMath 2015, ha animat als organitzadors a continuar amb aquest certamen de caràcter biennal. El concurs està obert a tothom i el termini de presentació acaba el 15 de maig de 2018.

AddThis Social Bookmark Button
 
Curs d’educador en experiències matemàtiques amb enfocament globalitzat, en el marc del Museu de Matemàtiques de Catalunya

El MMACA organitza un curs de 40 hores amb l'objectiu de contribuir a la formació d’educadors en experiències matemàtiques que puguin desenvolupar la seva tasca en el marc del Museu de Matemàtiques de Catalunya i també en les diferents etapes de l’educació formal. Pels mestres amb identificació XTEC el curs tindrà reconeixement com a activitat de formació.

 • Dates: del 12 de febrer al 19 de març de 2018
 • Lloc: Museu de Matemàtiques de Catalunya (MMACA). Ctra, de l'Hospitalet, s/n (Palau Mercader) (Cornellà de Llobregat)
 • Informació detallada
 • Inscripció: enllaç al portal XTEC (fins el 12 de febrer - activitat REC0010657)
AddThis Social Bookmark Button
 
Postgrau UB: Recursos i activitats d'experimentació en educació matemàtica a secundària (2017-2018)

La Facultat de Matemàtiques de la UB ofereix el curs superior universitari Recursos i activitats d'experimentació en educació matemàtica a secundària (2017-2018). Els objectius són:

 • Analitzar el paper dels recursos manipulatius i TAC en l'ensenyament de les matemàtiques a l'educació secundària (Marc general)
 • Conèixer i seleccionar els recursos manipulatius i TAC adequats per tal de millorar els processos d'ensenyament- aprenentatge i la seva ubicació dintre de la programació d'aula

 • Destinat a: Professorat de secundària (també es preveu la possibilitat d'admetre alumnes que no siguin titulats universitaris i que optaran a l'obtenció d'un títol d'extensió universitària)
 • Dates: del 1 de febrer al 5 d'abril (dijous de 17.00 a 20.00)
 • Lloc: Facultat de Matemàtiques de la UB (Plaça Universitat, Barcelona)
 • Més informació i preinscripció (del 5/12/2017 al 23/01/2018)
AddThis Social Bookmark Button
 
Regala i regala't matemàtiques al Nadal
Com cada any per aquestes dates, a més desitjar-vos unes bones festes, us preparem una llista de regals matemàtics de cara al Nadal, amb una atenció especial als llibres.
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 
+ Mates 2018

Nova convocatòria del concurs +Mates, organitzat per ADEMGI i APaMMs. Aquest concurs, que pretén afavorir el raonament matemàtic i la capacitat de comunicació i d’argumentació matemàtica, té un format semblant al Fem Matemàtiques i complementa aquells cursos als que aquest no arriba: 5è de primària, 3r i 4t d’ESO i batxillerat. (Data límit d'inscripció: 31 de gener de 2018; data límit de lliurament de treballs: 15 de febrer de 2018)


AddThis Social Bookmark Button
 
Las matemáticas vigilan tu salud
 • Autoria: Clara Grima i Enrique Fernández Borja
 • Editorial: Next-Door (ISBN 978-84-946669-6-4)

Les matemàtiques són una poderosa eina que permet entendre com es propaga una malaltia i com podem posar-li fre. Els seus models ens condueixen a conclusions indiscutibles i objectives sobre el desenvolupament de les malalties infeccioses i de la importància de la vacunació. En aquest llibre trobarem quatre capítols inicials on es parlarà de conceptes com: teoria de grafs, teoria de jocs, funcions i equacions diferencials, i veurem el potencial de les matemàtiques en el control i prevenció d'epidèmies. 

AddThis Social Bookmark Button
 
XV Jornada LLEIMAT

Connexions matemàtiques

Organitzada per ICE  (UdL) i l'Equip ICE-LLEIMAT. La intenció de la jornada és reflexionar tots junts i aprendre noves metodologies i enfocaments per treballar les matemàtiques amb els/les nostres alumnes. Atès que es tracta d'una materia transversal i instrumental, la matemàtica no es pot ensenyar per sí mateixa, sinó que adquireix valor en el moment que s'aplica en els projectes de les ciències i la tecnologia. En aquest sentit, s'ha organitzat una jornada que ofereixi novetats als assistents, que siguin transferibles a les classes i en l'observació del món que ens envolta.

 • Data: Dissabte, 20 de gener de 2018
 • Horari: de 9.00 a 13.30
 • LLoc: UDL – Campus de Cappont - Aula 3.01 de l'edifici Polivalent - CCCT (C. de Jaume II, 71, Lleida)
 • Adreçat a: mestres d'infantil i primària i professorat de secundària

AddThis Social Bookmark Button
 
Concurs de fotografia matemàtica de l'ABEAM i banc d'imatges

Convocada la dinovena edició del Concurs de fotografia matemàtica de l’ABEAM. Una proposta ben consolidada i que al llarg dels anys ha anat aplegant una interessantíssima col·lecció d’imatges matemàtiques que podem fer servir també a les nostres aules. Al web del concurs trobareu un magnífic banc d'imatges amb les fotografies d'anys anteriors que es poden cercar per etiquetes temàtiques. També a la secció de recursos didàctics, podeu trobar propostes d'activitats per a l'aula a partir de fotografies concretes.

El termini d'inscripció acaba el proper 23 de febrer de 2018.


Els mitjos i els terços (Albert Castellamos Torres, 2n Premi 5è de Primària - 2017)
AddThis Social Bookmark Button
 
Exposició a la UB "Els números i la humanitat"

L'exposició mostra la importància que ha tingut i que té el número en totes les disciplines del saber i dels afers humans. Els números van aparèixer fa 5000 anys, fins i tot abans que el llenguatge i l'escriptura. Des d'aleshores, la humanitat s'ha convertit en un conjunt molt complex de persones, el comportament de les quals s'intenta analitzar mitjançant algoritmes basats en informació numèrica. Si la vida s'ajusta a una sèrie de números amb un petit marge d'error, el futur de la humanitat depèn del valor numèric que atresoren els grans interrogants que tenim plantejats i que estan íntimament relacionats amb el seu passat, present i futur.

 • Lloc: Vestíbul de l'edifici històric de la UB (Gran Via de les Corts Catalanes 585)
 • Dies i horaris: des del 10 de gener al 7 de febrer de 2018 (de dilluns a divendres de 9 a 21h)
 • Més informació
AddThis Social Bookmark Button
 
6è concurs de dibuixos matemàtics de l'ABEAM

Amb l’objectiu de potenciar el desenvolupament de les competències matemàtiques, de fomentar la creativitat matemàtica i el gust per a ella, així com generar un conjunt de recursos matemàtics per a l’aula, ABEAM (Associació de Barcelona per a l'ensenyament i l'aprenentatge de les matemàtiques)   convoca el seu 6è Concurs de Dibuixos Matemàtics, adreçat als alumnes. La inscripció es podrà fer entre el 8 de gener i el 28 de febrer de 2018. 

AddThis Social Bookmark Button
 
Problemes a l'Esprint 2017/2018

L'activitat Problemes a l'esprint és una activitat en línia adreçada a equips de centre organitzats de la manera que en cada centre es consideri més eficaç. Per aquestes activitats no cal inscripció prèvia. Únicament s'ha d'organitzar adequadament un grup d'alumnes, que potser internivells, que vulguin participar en una activitat col·laborativa de resolució de problemes. La denominació "a l'esprint" prové del fet que el centre guanyador és el primer que envia totes les solucions correctes a les qüestions de matemàtiques que es plantegen.

Propera convocatòria Cicle superior de Primària: dimecres 24 de gener de 2018
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 
Quadrats geomàgics (Impressió 3D i matemàtiques - Proposta 4 - Novembre 2017)
Un quadrat màgic és un caseller de nxn en el que la suma de cada columna, de cada fila i de les dues diagonals és constant. El més clàssic és el de 3x3 amb els nombres de l’1 al 9 i suma constant (o constant màgica) 15. També és molt conegut el quadrat màgic d’ordre 4  que apareix al gravat Melanconia (1514) d’Albrecht Dürer amb els nombres de l’1 al 16 i suma constant 34. Una variant o reestructuració d’aquest el podeu veure a la Façana de la Passió de la Sagrada Familia, realitzat per l’escultor Josep Maria Subirachs, amb suma constant 33.
 
 
En un quadrat geomàgic s’incorpora un factor geomètric. Les peces que situem a les caselles poden conformar una mateixa figura agrupant-les per files, columnes o diagonals. Aquesta nova proposta us convidar a indagar en aquest camp i  a construir i imprimir els vostres propis quadrats geomàgics.
 
 
 
AddThis Social Bookmark Button
 
Materials de la 1a Jornada de didàctica de les matemàtiques de la Facultat de Matemàtiques i Informàtica de la UB

Organitzada pel Grup Cúbic de la Facultat de Matemàtiques i Informàtica de la UB el passat 17 de novembre de 2017 és va realitzar la 1a Jornada de didàctica de les matemàtiques sota el títol “Recordant Puig Adam en els 60 anys de la seva exposició de materials en ocasió de la XIa reunió del C.I.E.A.E.M.” Ja estan publicats els materials de la jornada on, a més de recordar el decàleg de Puig Adam, hi va haver també un interessant taller sobre còniques.

AddThis Social Bookmark Button
 
<< Inici < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Següent > Final >>

Pàgina 1 de 16