CESIRE

ARC

Correus periòdics

Subscriure'mJoomla : CESIRE - CREAMAT

Àmbits CESIRE

aulatec
cesire cdec
cesire cirel

 

Portals

mmaca
 
Edu 365
Image

 

Activitats de NRICH (proposta 5 - març 2013)

NRICH enriching mathematics és un web que recull moltes idees per “l’enriquiment matemàtic” de diferentes activitats. Les podem trobar classificades per nivells educatius o per temes. És un web per anar visitant amb una certa periodicitat perquè és molt actiu. A la proposta d’aquesta setmana us comentem algunes de les seves propostes relacionades amb estadística.

Recollint dades

Al “tòpic” sobre “recopilació de dades” trobem cinc ítems que etiqueten un conjunt d’activitats:

 • disseny experimental
 • tipus de dades
 • mostreig
 • recopilació de dades
 • interpretació de dades

Us en comentem algunes:

 • Temps de reacció: un applet mesura el temps que triguem en clicar una figura quan apareix. L’activitat ens convida a recollir dades i estudiar els nostres “reflexos”, el nostre temps de reacció. És una activitat útil tan a primària com a secundària.

 • Terrariums: a partir d’una activitat relacionada amb ciències naturals (l'observació de la germinació de llavors) s'ens convida a enriquir-la fent tot un conjunt d’observacions matemàtiques: quantes llavors han germinat? Quina alçada han aconseguit? Quins colors hem obtingut? Si les llavors són diferents... quines són comestibles? És apta per a primària i secundària.

 • Observació del Sol i la Lluna: es convida a recollir i representar dades sobre els horaris i punts de sortida o posta del Sol i la Lluna, les fases. Segons com es treballi és més pròpia per a secundària.

 • Allaus: És una activitat experimental molt interessant que intenta estudiar quan un muntanyeta de sorra (o de llenties, arròs, sèmola...) s’ensorra per algun lloc fent un petit allau. Es tracta de construir la muntanyeta, cullerada a cullerada, sobre un full de paper quadriculat i, a cada pas, prendre dades sobre superfície ocupada, angle de la muntanya, alçada... fins que es produeix l’allau. Després es representen, analitzen i comparen dades. Per als més grans de primària i per a secundària.

 • Morse: La simplicitat d’escriptura en Morse d’una lletra hauria de dependre de la seva freqüència d’aparició en una llengua. Tot i així és l’anglès el que ho ha determinat. Com seria un morse en català? Quan trigarem en escriure un missatge?

 • El cotxe que passarà: És una activitat que es pot adaptar, fins i tot, per educació infantil, per què parteix d’una pregunta molt oberta i sobre la qual haurem de fer hipòtesis argumentades. Per fer-ho, segurament, haurem de fer observacions i recollir dades. La pregunta és: què podríem dir del cotxe que passarà dilluns al matí, quan acabi el pat i, per davant de les portes de l’escola?

I molt més...!

Explorant el web encara trobareu moltes més activitats relacionades amb estadítica:

AddThis Social Bookmark Button