CESIRE

ARC

Correus periòdics

Subscriure'mJoomla : CESIRE - CREAMAT

Àmbits CESIRE

aulatec
cesire cdec
cesire cirel

 

Portals

mmaca
 
Edu 365
Image

 

Diagrames i joc de Voronoi

Els diagrames de Voronoi dibuixen una partició del pla ben especial. Si tracem la mediatriu entre dos punts el pla es divideix en dues regions. A l’incorporar un tercer punt i fer les mediatrius amb els dos anteriors tindrem tres regions. Cada regió conté els punts més propers, respecte als altres, al punt que la “determina”. Podem seguir amb 4, 5, 6... El diagrames de Voronoi tenen moltes utilitats pràctiques. Us proposem un joc sobre diagrames de Voronoi i algunes entretingudes lectures del bloc de Clara Grima sobre aquestes divisions del pla.

  • El joc de Voronoi

És un joc per a dos jugadors en els que cada jugador marca un punt del pla pintant la regió de Voronoi corresponent del seu color. Guanya el que aconsegueix més superfície del seu color.

Pàgina del joc

  • Diagrames de Voronoi al bloc de Mati

L'autora d'aquest bloc, Clara Grima, ha dedicat diverses entrades a aquests diagrames. Al seu llibre, per a nens i nenes de primària i ESO, Hasta el infinito y más allá, hi dedica un capítol. A les entrades del bloc i les seves xerrades ens parla abastament de les utilitats d'aquests diagrames.

Clara Grima: "Voronoi y compañía"

Intervenció de Clara Grima al programa Radioscopio

  • Voronoi amb GeoGebra

El programa de geometria dinàmica GeoGebra té una comanda que permet dibuixar diagrames de Voronoi. Només cal dibuixar uns punts (per exemple, A, B, C, D, E) i escriure la comanda Voronoi[A,B,C,D,E]. El resultat és el que es veu a continuació, en el que podeu moure els punts i observar els canvis del diagrama.

Aquest és un applet de Java creat amb el GeoGebra des de www.geogebra.org, sembla que no teniu instal·lat el Java, si us plau, visiteu www.java.com

AddThis Social Bookmark Button