CESIRE

ARC

Correus periòdics

Subscriure'mJoomla : CESIRE - CREAMAT

Àmbits CESIRE

aulatec
cesire cdec
cesire cirel

 

Portals

mmaca
 
Edu 365
Image

 

25 de març - 2 de febrer: Cristopher Clavius

El 2 de febrer de 1612 moria amb 75 anys el jesuïta Cristopher Clavius. Aquest matemàtic i astònom d’origen alemany va ser l’encarregat de la reforma del calendari que encara és vigent en l’actualitat. Va néixer el 25 de març de 1538 a Bamberg (Alemanya).

El calendari Julià comptava l’any amb una durada de 365,25 dies (365 dies i 6 hores), però l’any tròpic és de 365,242198 dies (365 días 5 h 48 m 45,9 s). El fet de no tenir en compte aquests gairebé 11 minuts produeix un decalaix d’uns tres dies cada quatre segles. Per tant, des de la reforma juliana (any 46 a.n.e.) a l’encarregada a Clavius pel Papa Gregori XIII (any 1582) hi havia una desviació d’uns 10 dies entre la data “oficial” i “real” de l’equinocci de primavera.

Les dues principals reformes que va proposar Clavius per a la reforma del calendari julià, vigent fins als moment, van ser:

  • eliminar 10 dies del calendari passant directament de 4 al 15 d’octubre de 1582
  • crear excepcions als anys de traspàs. Al calendari julià eren de traspàs tots els anys múltiples de 4. Ara ho serien també, excepte els finals de segle que no són múltiples de 400 (1800, 1900, 2100, 2200 no són de traspàs i 1600, 2000, 2400 sí que ho són)


Butlla "Inter Gravissimas" que proclamava el canvi de calendari

Propostes per a l’aula

  • Parlar de la història del calendari i el per què de les dues principals reformes (la juliana i la gregoriana). Es poden incloure anècdotes, l’origen dels noms dels mesos, dels dies de la setmana.
  • Parlar d’altres calendaris; d'altres cultures (l’islàmic, el maia...) i d'altres tipus (solars, lunars, luni-solars...)
  • Parlar dels diferents tipus d’any: civil, tròpic, sideri...
  • Fer activitats per calcular quin anys són de traspàs i quins no.
  • Fer alguna de les activitats relacionades amb el calendari de la pàgina Calaix +ie (tipus, història, calendaris perpetus, càlculs de dates especials, màgia...)
  • Visionar algun d'aquests vídeos:

Capítol del programa Quequicom El calendari de la fi del món

Curiositats del calendari (1a part) Entrevista a Salvador Ribas al programa de TVC Divendres

Curiositats del calendari (1a part) Entrevista a Salvador Ribas al programa de TVC Divendres

El calendario gregoriano

 

Lectures

Enllaços

Línia del temps de la implantació del calendari gregorià

AddThis Social Bookmark Button