CESIRE

ARC

Correus periòdics

Subscriure'mJoomla : CESIRE - CREAMAT

Àmbits CESIRE

aulatec
cesire cdec
cesire cirel

 

Portals

mmaca
 
Edu 365
Image

 

12 de desembre - 13 d'abril: Emma Castelnuovo

El 13 d'abril de 2014 va morir a Roma Emma Castelnuovo, a la mateixa ciutat on va néixer 100 anys abans. Poques vegades podem commemorar un centenari “en vida” de la persona homenatjada. El 12 de desembre de 2013 la matemàtica italiana Emma Castelnuovo va fer cent anys i, amb aquest motiu, se li va retre un important homenatge a Roma on se li va concedir el Premi Nesi. Emma Castelnuovo ha estat una de les figures cabdals de la didàctica de la matemàtica al passat segle i que va col·laborar directament amb Piaget, Gattegno o Puig Adam. Els seu llibre Didáctica de la matemática moderna, publicat a l’any 1963, ha estat una lectura “obligada” per tot aquell que volgués incorporar noves idees a la seva forma de treballar les matemàtiques a l’aula.

Altres títols de referència d’Emma Castelnuovo són dos llibres de text per a secundària: I numeri  (1952) i La geometria. Aquest segon va ser traduït al català pel grup Periòdica Pura. Un altre títol important, de l’any 1976, va ser Matematica nella realtà on es recollia fotografiada una exposició de materials elaborats pel seu alumnat.

La revista SUMA li va dedicar un monogràfic l’any 2004  i tres articles especials: Emma Castelnuovo, la matemática se hace tangible  de Francisco Martín Casalderrey, Crónica mundana del homenaje a Emma Castelnuovo en Roma, de Guido Ramellini, col·laborador del MMACA i Sono sindaco di Roma perchè sono stato alunno di Emma Castelnuovo, de Walter Veltroni. També hi ha articles comentat altres obres de Castelnuovo, a més de les destacades anteriorment: Pentole, ombre, formiche. In viaggio con la matematica i Documenti di un’esposizione di matematica.

Podem veure remembrances de l’Emma Castelnuovo al web de la Sociedad Madrileña de Profesores de Matemáticas Emma Castelnuovo i al de Mujeres y matemáticas. També trobareu un recull d'articles en italià en aquest enllaç.

Una bona manera de commemorar el seu centenari a les nostres aules és realitzar alguna activitat inspirada en els seus escrits. Us en proposem una de concreta en les seves versions per a primària (Quadrats i rectangles) i secundària (Rectangles d'igual perímetre i funcions afins).

AddThis Social Bookmark Button